AKTUELNO

Da li je svet na pragu novih ratnih sukoba i da li globalna oluja stiže kroz sukob interesa Rusije i SAD-a, šta možemo očekivati na Balkanu, gde je tu Srbija i da li bi mesto istorijskog susreta Putina i Trampa mogla biti Bela kuća ili Beograd?

Glavni i odgovorni urednik „Sputnjika“ Ljubinka Milinčić, kaže da smo "stalno u ratu" ali se oni danas vode na drugačiji način.

- Velike države moraju naći način da razgovaraju i bore se protiv problema kao što je Islamska država. Ona ne postoji po teritoriji, već je reč o ideologiji koja će nastaviti da se širi i eventualno naći svoje uporište u nekoj novoj teritoriji - kaže Milinčić.

Govoreći o razgovoru Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana, Milinčić kaže da je S-400 veliki korak napred i da je SAD protiv ove kupovine.

Foto: TV Pink

- Verujem da ima dovoljno pameti u ljudima i ne volim da govorim o katastrofičnim scenarijima. Bitno je da se i Donald Tramp i Putin sastanu jer ti lični susreti jako znače, a imaju o mnogo čemu da pričaju i snize napetosti - kaže urednica "Sputnjika".

Prof. dr Dragana Mitrović sa Fakulteta političkih nauka kaže da se sva politička dešavanja na svetskoj sceni odražavaju i na naš region i čine ga trajno nestabilnim.

- Lokalne političke elite se pokazuju nesposobnim za izlazak na kraj sa svim ovim vrlo teškim izazovima. Ipak, prihvatili su se posla da vode narod u teškim vremenima - kaže Mitrović.

Foto: TV Pink

Direktor Instituta za azijske studije i general u penziji Blagoje Grahovac kaže da je suštinski problem u klasnom odnosu na planeti.

- Činjenica je da u istoriji ljudskog društva nije bilo manje državnih ratova, činjenica je da čovečanstvo nikada nije bilo na ovako visokom tehničko-tehnološkom razvoju i treća činjenica je pojedinac nikad nije bio ugrožen kao što je ugrožen danas, a pritom ne zna od koga je ugrožen - kaže Grahovac, dodajući da sa zapada neoliberalizam ruši planetu, dok sa istoka organizovani kriminal i korupcija sa mafijama kao svojom vojskom, ruše planetu.

Sukob ova dva cunamija na jugu, kako ističe, izrodio je novi cunami - naoružani fanatizam koji takođe ruši planetu, a Evropa je između tri cunamija.

Foto: TV Pink

On dodaje da spasa nema osim ako se ne prepozna da je osnov američko-rusko-evropsko partnerstvo na novim osnovama. U suprotnom, doći će do masovnih socijalnih revolucija.

- Pošto je Evropa ugrožena, ona će prvo "otčepiti" problem na Balkanu, koji će biti njen štit - kaže Grahovac.

Prof. dr Mitrović kaže da je region poprište nadmetanja velikih sila, koje nastoje da realizuju svoje interese.

- Pored svega ovoga nije nam lako da realizujemo sopstvene interese, jer lako možemo sebi nauditi - kaže Mitrović.

SAD se, kaže, i te kako pitaju za sve što se dešava svuda u svetu, dok s druge strane Rusija ima tradicionalno snažno kulturno, ekonomsko, političko, vojno uporište u ovom delu sveta.

- Naša pozicija treba da ostane takva da gajimo kvalitetne odnose sa svim ovim državama i da usput štitimo naše interese. Treba da radimo u našu korist u ovom složenom okruženju. To nije nimalo lako, jer, recimo, Kosovo je formirano od strane SAD i Nemačke, a sa njima treba da se trudimo da imamo dobre odnose i sarađujemo - kaže dr Mitrović.

Milinčić ističe da Rusija nastoji da vodi politiku činjenicama.

- Velika Britanija veruje da je Rusija umešana u trovanje Skripalja i kažnjavaju ih unapred. To je takav bezobrazluk! Foliraju sa nekim belim prahom - malo lažu, pa će da priznaju da su lagali  - kaže urednica "Sputnjika".

Ona je zapitala hoće li se neko izviniti kada se ustanovi da Rusija nije bila odgovorna za napad.

Foto: TV Pink

Milinčić je podsetila i na ruski uticaj prilikom predsedničkih izbora u SAD.

- Rusi treba da se ponose ovim, toliko su moćni da biraju predsednika Amerike - kaže ona.

Prema njenom mišljenju, Skripalj će biti živ do svetskog prvenstva u fudbalu.

- Dan, dva pre će, ne daj Bože, da umre i Rusija će opet morati da bude kažnjena. Neće joj oduzeti svetsko prvenstvo jer je dato toliko novca iz celog sveta da im se ne isplati - kaže Milinčić.

Ona ističe da je London bio dužan da štiti agente, a ne da dopusti da ih ubijaju.

Više o ovoj temi u nastavku:

#Ljubinka Milinčić

#Novo jutro

#Rusija

'